tentang
banner
tutor
fb
home

Wednesday, August 16, 2017

V-Soy Golden Grain Susu Kacang Soya

Siapa biasa minum susu kacang soya jenama V-Soy? Yui selalu beli yang kotak hijau sebab lebih pekat dan sedap. Satu lagi kotak warna putih. Masuk kedai, nampak pula keluaran baru gabungan soya+ oat + almond.



Laju tangan capai. Kalau tak salah, harga dia mahal beberapan sen sahaja. Yui beli dengan niat nak mencuba.


Pendapat Yui,
Untuk tekak Yui kurang suka. Sebab rasa dia macam something. Hehehe, mungkin sebab Yui jarang makan oat. Rasanya agak tawar sikit berbanding jenis lain. Jadi untuk kesihatan rasanya jenis ini lebih baik.


Korang dah cuba?




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Tuesday, August 08, 2017

Review Peribadi : Goodday Honey Flavoured Milk

Dah beberapa minggu rasanya perisa baru susu Goodday ni keluar. Ada perisa green tea & honey. Kedua-duanya Yui dah cuba.




Kita fokus perisa madu ya. Untuk tekak Yui, perisa ini macam rasa something but still boleh telan. Mungkin rasa madu tu buat tekak Yui rasa "pelik". Hahahaa. Pelik pun tetap habis ya sebab takmow membazir.


Untuk repeat,
mungkin fikir. Tapi kalau ada yang belanja yui terima seadanya. Kahkahkah. Tapi oklah wei. Rasa lain dari lain. Korang kena cuba sendiri. Mana tahu, jatuh cinta nanti.


Psssss :
Yui lama tak berblog. Ampun blog. Yui cuba dari sekarang untuk aktif seperti dulu.





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Wednesday, July 26, 2017

Review Peribadi : Nestle Omega Plus

Sejujurnya, Yui dah lama tak buat full medical checkup untuk diri sendiri. Rasanya last buat sebelum masuk belajar . Haaaaa, berapa tahun punya cerita kan?


Lepas tu dengan keadaan kaki Yui pernah operation, dulu memang diaorang suggest suruh minum susu tapi Yui plak jarang ambil. Ni haaa, saja gedik nak minum susu Omega. Walau katanya untuk kurangkan kolestrol. tak salah kalau saja ambil.



Beli di Petronas RM 1.7+ sekotak


Pertama kali cuba jenama ini sebab biasanya minum Anlene. Sedap juga rasa Nestle Omega Plus tambahan bila minum sejuk. Dicadangkan ambil sehari 2 kotak.


Oh ya, Yui beli 6 kotak di Tesco RM 12.50. Rugi kan? Baik beli di Petronas. Hahaha.


Korang suka minum susu?
Susu apa biasanya korang telan? 




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Monday, July 24, 2017

Durian Belanda tapi di Malaysia

Nak kata minat sangat tu tidaklah tapi kalau ada memang makan. Tambahan kalau disejukkan dulu. Memang sedaplah makan.


Yang ni durian belanda saudara bagi. Alhamdulillah rezeki nak makan. Kalau nak beli. korang pun tahu harganya boleh tahan walau kecil saja saiznya. Kihkih. Kalau teringin sangat mungkinlah beli juga.




Banyak kebaikan durian belanda ni. Terutama untuk penyakit. Orang kata mencegah lebih baik dari merawat.


Tapi Yui terfikir juga,
Kenapa namanya ada Belanda? Adakah asalnya dari sana? Heeeee, malas cari info.




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Thursday, July 20, 2017

Resepi Mudah : Chicken Wing Bakar

Maaf taktahu nak letak tajuk apa. Tapi biasa tak makan chicken wing kat pizza/domino? Haaa, Yui buat ala-ala gini tapi Yui rasa resepi Yui lagi sedap dari itu, hahahaha. Lawak je nooo. Hangpa cubalah kalau rajin.



Tergoda atau biasa?


Bahan & cara-caranya :

1) Bahagian kepak/yang kecil (rujuk gambar atas) dalam 7 ketul 
2) 3 ulas bawang putih ( tumbuk aje)
3) Untuk perapan : 2 sudu sos cili, 2 sudu sos lada hitam, 1 sudu sos tiram 
(kacau semua ni lepastu campak kepak tadi gaul sebati)
4) Letak dalam peti ais, esok pagi keluarkan kemudian ambil dalam 1 sudu butter jenama Anchor (salted), campurkan sekali & bakar dalam oven lebih kurang 40 minit, suhu 150" api atas bawah


Yui tak guna minyak sebab dah ganti dengan butter. Yui tidak letak garam atau gula sebab rasa perapan dah cukup lengkap untuk tekak Yui.



Kalau korang suka pedas,
Boleh juga tabur lada hitam (hancur).


Dah habis makan,
Jangan buang begitu aje minyak/perapan. Ambil sekeping roti, calitkan, mambleeeeessss!


Ini resepi bujang Yui. Bahan campak-campak selesai. Kahkahkah.





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Wednesday, July 19, 2017

Macam mana nak tahu berapa isi manggis?

Wah wahh wahhh, manggis dah ada. Senang cari, senang dapat gituu. Haritu beli kat pasar malam, 1 kg RM 6, 2 kg RM 10. Belilah tak sampai 10, buat hilang kempunan.




Psssst,
Tau tak macam mana nak tahu berapa "butir" manggis dalam tu? Kalau tak tahu, caranya tengok bontot manggis tu. Kalau ada 6 "bunga" , 6 butir juga dalam tu. Cer tengok gambar atas, tu contohnya. Kalau dah tahu, diam-diam aje. Lama dah nak habaq tapi kali ni baru kesempatan sambil update blog yang makin sendu.


Ok sekarang dah tahu kan?
Yui memang suka pilih yang ada 5 ke atas sebab tahu saiz kecil dan senang telan. Hahahaha.





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Thursday, July 13, 2017

Raya 2017 - Balik kampung di Parit Buntar

Minggu pertama syawal hari Sabtu, mak memang dah ajak semua balik ke kampung termasuk menantunya. Hehehe, motif paling utama sebab nak kenalkan menantu juga. Yelah, waktu deme kahwin, orang kampung mai awal, takdan tengok pengantin. Sekarang masa yang sesuai pakej beraya terus.



Inilah adik beradik Yui yang sebenar
Kami berempat
Baju hitam tu adik ipar Yui 


Jarang balik Parit Buntar sebab hanya ada pakcik-pakcik aje di sana. Ini belah mak sebab mak Yui seorang je perempuan dalam adik beradik. Rumah yang wajib kami pergi, memang kami pergi terutama rumah Toklang. Yui anggap toklang ni macam atok Yui sendiri.



Bongsu, Yui, mak & adik bawah Yui




Ok hat ni kena tekankan, adik yui pakai tapak tebal, maka terjadi perbezaan ketara. Tak boleh jadi betul tengok gambar ni, dia tinggi sikit je dari Yui. Hahahaha.



Bersama satu-satunya mak Yui tersayang
Syurga Yui sekarang


Kami pergi 3 rumah sahaja, otw balik singgah ke Taiping rumah Tokcik pula. Perjalanan alhamdulillah berjalan lancar. Nak bergambar kat bendang tak boleh sebab bukan musim kering kontang lagi. Hehehe. Kalau tak, memang jadi port la.




Takde gambar abah kan? Sebab takde nak selfie dengan dia kali ni. Kihkihkih.





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Monday, July 10, 2017

Empire Sushi dah dibuka di Ipoh Parade

Teruja plak nak habaq kat hangpa. Yui tau pun sebab ada rakan FB post pasal sushi yang telah menambat hatinya. Udah dia post gambar, kami tanyalah kat mana. Kat Ipoh aje. Best best!


Selang 2 hari Yui plak pergi ke Ipoh Parade. Kebetulan keluar sebab ada orang belanja tengok cerita Transformer The Last Knight kat GSC.






Empire Sushi ni bukan dalam kedai. Di luar berdekatan eskalator. Tak silap Yui tingkat 2. Hangpa cari je, mesti jumpa. Mustahil tak nampak. Hehehe.


Yui pergi lebih kurang 6.30 petang, tak banyak pilihan yang tinggal tapi masih buat mata ni rambang nak pilih yang mana. Harga sangat berpatutan. Kalau buka cawangan di merata tempat, rasanya memang Sushi King Yui bye bye sebab ada yang lebih sedap. Hahahaha.



Ini yang Yui pilih
Harga lebih kurang RM 15
Sangat berbaloi sebab ambil yang jarang nak jumpa
Hehehe


Orang Ipoh kena cuba. Yui tak pasti buka seawal jam berapa tapi rasanya lebih baik datang tengahari sebab kalau lambat dah tentu tak banyak pilihan yang tinggal.


Empire Sushi, Ipoh Parade
Alamat: Lot No. KS03, 2nd Floor, Ipoh Parade
Fb Page : Empire Sushi




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Thursday, July 06, 2017

Tanda-tanda RABIES pada anjing [anjing gila]




Salam Takziah kepada 2 mangsa rabies di Sarawak




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Tuesday, July 04, 2017

Raya 2017 Wakil Anak-anak bulus - Lela

Belum habis beraya?
Wahh wahhh untunglaaah beraya sakan ya
Hehehehe




Untuk tahun 2017
Wakil anak-anak bulus 23 ekor ialah Putri Lelatul Majnun
a.k.a LELA


Selamat Hari Raya komeeee
Raya kan sebulan
Hihihi




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Thursday, June 29, 2017

Raya 2017 Nurul Yui & Keluarga

Tahun 2017 ada berlaku perubahan dalam keluarga Yui. Raya pertama tahun 2017 tak lengkap sekeluarga untuk bergambar. Adik perempuan Yui dah berkahwin dan adik lelaki Yui perlu bertugas di hari raya pertama.



Bongsu, Abah, Mak & Yui


Yang menarik raya 2017,
Yui pakai sedondon dengan mak. Hehehehe. Tak pernah-pernah dah berusia macam ni nak sebiji sama bajunya. Rezeki Yui lebih tahun ini, Yui belanja semua baju raya untuk mereka. Alhamdulillah. 


Yang ini plak gambar raya 2016 kami lengkap ( pertama kali ada gambar sekeluarga ). Walaupun kami tak berkumpul bersama tapi yang penting saling mengingati itu dah cukup bersyukur. Inilah kehidupan dunia.


Selamat Hari Raya korang.







guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Wednesday, June 21, 2017

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Sebelum Yui lagi sibuk dan terus sibuk
Yui ambil kesempatan ini untuk mengucapkan


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR & BATIN


Mohon maaf andai ada salah silap selama kita kenal
Halalkan segala ilmu yang ada
Halalkan makan minum andai pernah bersua/berniaga


Moga selamat pergi & balik ke halaman kampung tercinta
Jaga diri dan sentiasa berhati-hati


Macam biasa Yui masih beraya dengan keluarga tercinta sebelum ada keluarga sendiri
InshaaALLAH



SELAMAT HARI RAYA KORANG 




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Wednesday, June 14, 2017

RAMADHAN 1438H SALE OKAYA FOUNDATION



Harga asal RM 89 SM RM 99 SS


Promosi Ramadhan 1438H
RM 70 SM RM 80 SS
FREE POS/COD BERDEKATAN/SELF PICKUP


Promosi sah hingga hari terakhir Ramadhan 1438H


Okaya,
Lagi sapu lagi lawa =)


Yui : 019.233.1810




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Tuesday, June 13, 2017

Iklan OKAYA FOUNDATION di Televisyen

Alhamdulillah, satu persatu penambahbaikan dibuat oleh pihak HQ OKAYA. Terkini dah ada iklan di televisyen oleh MUA terkenal Bellaz. Yui yang bermula sebagai agen dan "berani" menjadi stokis, memang tak menyesal dengan pilihan yang dibuat.




Adat berniaga ada naik turunnya dan Yui memang dah bersedia dari awal. Tambahan kita tahu apa yang kita jual, kita boleh jangkakan sendiri.




Stok OKAYA terbaru didatangkan dengan paper bag ekslusif yang sangat-sangat terhad. Khas untuk mereka yang cod/self pickup dengan Yui.


Banyak feedback positif yang Yui terima buatkan Yui lebih yakin dengan apa yang Yui jual. Korang dah cuba? InshaaALLAH tak rugi beli sebab memang best. Yang suka makeup simple macam Yui, cukup sekadar guna manniqueen argan oil sebagai pelembap dan gunakan OKAYA.


Selesai.


Berikut ialah waktu iklan OKAYA akan muncul di kaca televisyen.


OKAYA FOUNDATION
RM 79 SM
RM 89 SS

Harga Asal 
RM 89 SS
RM 99 SS


- ENTRY TERKINI SCROLL BAWAH -




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Friday, June 09, 2017

Menu Korea Topokki (Kek Beras)

Adalah satu hari tu, tekak tak tahu nak berbuka apa. Masuk AEON nampak Topokki segera, cuma kita panaskan/rendam. Rembat 1 untuk merasa.




Oh,
Begini rupanya rasa TOPOKKI. Begini rasanya kek beras yang selalu Yui tengok ahli running man makan sampai rasa terliur. Hahaha.


Untuk Yui,
Rasanya ok. Cuma mungkin sebab ini jenis segera dan bukan homemade, bahan tak berapa nak meriah. Tapi dari segi rasa, tekak yui boleh terima.


Kalau bagi pilihan antara ramen dan topokki, Yui pilih RAMEN Samyang =)





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Thursday, June 08, 2017

Ramadhan 1438H Nurul Yui 2017 - BAZAR

Dah hari ke-13 kita berpuasa,
Macam mana lalui Ramadhan korang? Kalau okay alhamdulillah. Tapi kalau ada berita menyedihkan. moga lebih kuat dan tabah.


Ramadhan Yui macam biasa. Kalau nak bercerita pasal makan minum ketika berbuka, dah tentu yang dicari ialah air. Heeee, makanan tu jadi kedua.


Entry kali ini nak berceloteh pasal PARAM/BAZAR

Bazar?
Yui dah beberapa tahun kawal diri untuk tidak setiap hari ke bazar. Pergi bila perlu atau disuruh sahaja. Bukan apa, kebanyakan yang terjadi di tahun 2017 ini sangat mengecewakan. Bayangkan, air tak manis, caroi je tengok.


Paling sedih bila peniaga itu adalah peniaga yang dah berpuluh tahun berniaga. Takkan ketika ramadhan terus "resepi" jadi lain? Kot ya pun disebabkan kenaikan harga, semua faham. Jenis Yui, biar harga naik dari dapat kualiti yang berkurangan serta mengecewakan.


Tak dinafikan harga lauk naik. Kalau kita beli barang basah pun dah mahal, untuk orang bujang macam Yui, Yui lebih selesa masak menu apa yang nak ditelan saja. Balik kg baru nak "meriah" memasak.


Apa pun,
Kita yang kena pandai kawal diri. Kalau rasa rajin, balik rumah dan masak. Tapi kalau malas dan tiada masa, tunjuk tunjuk bayar pun senang. Hehehe.







guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Monday, June 05, 2017

Review Peribadi : [delivery] Susu Kurma Minah Latte di Ipoh

Okay, Yui pantang nampak jualan terutama makanan/minuman di fb. Lagi teruja bila ada buat penghantaran terus ke rumah. Memberontak nak order! Hahahaha.


Yang terbaru,
Yui dah cuba susu kurma Minah Latte, wowww kerlasss nama kan? Terus order 4 botol tanpa rasa was-was. Yelaahhh pertama kali nak cuba tapi berani beli 4 botol terus. Tak risau langsung rasa tu kena dengan tekak ke tak. Konsep Yui, redha. Hehe.




500 ml RM 7.50
280 ml RM 3.80


Dapat je malam tu,
terus buka 1 botol dan minum. Teguk punya teguk tak sedar nak habis. Penangan sedap weiiii! Pekat dan tak manis. Dah manis rasa kurma. Memang kenalah dengan selera tekak ni.


Korang orang Ipoh,
WAJIB cuba susu kurma minah latte ni. Kenapa? Orang Islam kita yang buat, tiada delivery charge, harga berpatutan & rasa yang sangat berbaloi. Memang tak rugi okay.


HP : 019-6668754





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Friday, June 02, 2017

Review Peribadi : Ayaq Mangga by Bonda

Dalam bulan puasa, ternampak plak di FB pasal ayaq mangga ni, amboiii kemain tekak ni meronta je nak. Hahaha. Padahal air buah mangga yang pastinya kita sendiri boleh buat. Malas atau rajin je sebenarnya.



500 ml RM 8


Ayaq Mangga by Bonda ini Yui beli ketika berkunjung ke bazar ramadhan di Sg Siput. Rupanya ada pelbagai brand/keluaran. Ini pun beli secara tak sengaja sebab rasa menarik. Hahaha.


Untuk tekak Yui,
air ni memang rasa original manis buah. Maksud Yui, takde pemanis tambahan. Tidak terlalu pekat tapi kalau sekali telan habis je. Kahkah.


Jadi,
Bolehlah sekadar mencuba. Kalau rajin buat sendiri, lagi banyak air mangga yang korang boleh dapat. Kalau malas, beli. Senang.







guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Thursday, June 01, 2017

Review Peribadi : Nestle Greek Style Yogurt Caramel Banana & Raisin

Selalu dok makan yogurt biasa/perisa yang tak sampai RM 2 nilainya. Kali ini, saja plak nak mencuba sesuatu yang "agak mahal" untuk ditelan dan lebih kepada nak review.




Harga RM 3+


Dengan berani memilih perisa Pisang Karamel & Kismis untuk dicuba. Buat yang tak suka benda pelik, jangan beli perisa ini okay. Kalau Yui takpe, Yui boleh je telan. Hahaha.


Untuk dari segi rasa,
Macam tak berapa kena. Mungkin sebab ada pisang tu kot.


Tapi macam Yui pernah habaq, bila dah cuba baru kita tahu macam mana. Sesuai atau tak dengan selera tekak kita.





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Wednesday, May 31, 2017

Review Peribadi : Nestle Bliss Edisi Terhad Perisa Kurma Gula Melaka

Benda baru ni rasa teruja juga nak cuba. Kali ini Yui pilih bliss perisa kurma gula melaka. Yui perasan ada satu lagi iaitu ros bandung. Sebab puasa, kurma didahulukan. Ececeh.




Untuk tekak Yui,
Bolehlah. Lebih terasa gula melaka. Tak terlalu manis, sesuai dengan tekak yui yang sekarang tak berapa suka kepada benda terlebih manis.


Harga 1 botol kalau tak silap RM 5+.


Untuk mencuba tak salah =)




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Tuesday, May 30, 2017

Waktu Iklan OKAYA di televisyen 29/5/2017- 4/6/2017

Seperti Yui bagitahu sebelum ini, Yui akan senaraikan waktu iklan OKAYA di televisyen. Mana tahu ada yang nak tengok sendiri depan mata macam mana penggunaan OKAYA.


Isnin 29 Mei 2017
11:02 Wanita Hari Ini
14:05 Azalea
21:02 Majalah 3
23:00 Muzik-muzik


Selasa 30 Mei 2017
11:02 Wanita Hari Ini
12:02 Jom Singgah
24:00 Nightline


Rabu 31 Mei 2017
00:40 Nona
11:02 Wanita Hari Ini
21:02 Lestary ( Mak Cun 3)
23:00 Sembang Sahur


Khamis 1 Jun 2017
11:02 Wanita Hari Ini
22:00 Samarinda (Andainya Takdir)
24:00 Nightline


Jumaat 2 Jun 2017
00:40 Kias Ramadan
11:02 Wanita Hari Ini
13:02 Al-Hidayah
21:02 Lestary (Mak Cun 3)


Sabtu 3 Jun 2017
00:40 Sembang Sahur
13:30 Buletin 130
14:05 Panggung Sabtu (Sivaj The Boss)
22:00 Cerekarama (Ramadan Terindah Nurani)


Ahad 4 Jun 2017
14:05 Nona
15:00 Syurga Nur
23:00 Inspirasi Ramadan


Bolehlah tengok macam mana rupa iklan ya. Siap ada yang rekod lagi. Ekekekeke =)


Nak beli OKAYA,
Cari Yui 019 233 1810




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Review Peribadi : Anis Chocolate Melt

Yui suka kek coklat keluaran Anis. Biasa Yui makan yang bekas macam love tu dalam RM 6 lebih. Tapi haritu nampak yang bekas kecil RM 4 lebih. Memang tak pernah try.




Lelehan coklat tu sama tapi bab tekstur kek rasa macam lain sikit. Agak kurang untuk tekak Yui. Yui lagi suka yang satu lagi lebih lembut dan lembap.


Apa pun,
tak salah mencuba kan?


P/S :
Kebanyakan entry makan/minum adalah hasil sebelum puasa atau waktu berbuka. Yui selitkan dalam entry blog untuk rujukan Yui sendiri.




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Thursday, May 25, 2017

Review peribadi : Croissant dari Munchy's

Yui perasan croissant ni pun dari post member di FB. Lepas itu, waktu beli barang di TF, Yui ternampaklah. Tapi waktu tu ada 2 perisa, rembatlah dua-dua sebab nak rasa.




Buka 1,
Eh lembut. Eh sedap. Eh inti best.


Terus buka paket kedua =)


Tengok plak ada masuk berita. Oh, rupanya ada 3 perisa. Caramel, coklat & vanilla.




Kesimpulan,
Yui sangat suka. Harga baru RM 1.30. Mampu milik dan sedap. Bolehlah beli buat menu sahur. Yang belum cuba, korang wajib cuba okay. Berbaloi sangat harga tu + ada inti lagi. Memang terbaiklaaaah!




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Selamat Berpuasa Ramadhan 1438H

Assalamualaikum korang. Sedar tak sedar esok dah nak puasa. Dah masuk Ramadhan. Dah masanya kita tambah lebih amal kebaikan inshaaALLAH.



Ada kurma, aprikot & kiwi (kering)


Buat semua kawan blogger Yui termasuk silent reader,
Yui ucapkan selamat berpuasa dan selamat menyambut Ramadhan. Seperti biasa, elakkan pembaziran okay =)


Bulan puasa tetap ada entry masak/makan. Siapa tak tahan, jangan baca okay. Tapi semua pakat dah besar panjang, takkan tak tahan nafsu kan. Kihkihkih.


Semoga dipermudahkan semua perkara kebaikan, inshaaALLAH.




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Tuesday, May 23, 2017

Makan tengahari di Kapitan Penang

Lepas ambik blogger Lyana, terus kami pergi Kapitan. Perut lapar kome oiii. Rasanya ini kali kedua Yui datang Kapitan di Penang. Yang di Falim, Ipoh dah tutup kedainya.





Ini menu kami berempat
Set Nan Cheese saja buat tambahan





Yui makan ini


Untuk menu yang Yui makan,
Bagi Yui dah rasa "kurang" dari sebelum ini. Ayam pun saiz kecil dah sekarang. Tapi itulah, mungkin nasib Yui tak baik hari itu.


Apa pun tetap habis sebab lapar kome oiii. Dahlah lepas hujan. Hihi.


Kapitan mana?
Kapitan di Georgetown, Penang. Yang tepi jalan corner tu. Macam dekat little india ke apa ntah. 




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Friday, May 19, 2017

Pertama kali jumpa blogger Lyana Ishak

Kan Yui habaq kami ada short vacation ke Penang minggu lepas. Yui ikut sebab salah satunya teringin nak jumpa Lyana Ishak. Asyik sembang alam maya aje, maka meh ambil kesempatan jumpa bertentangan mata. Ewaaaahhh!


Kami bertiga dari Perak pagi Sabtu 14/5/2017. 10.30 pagi dari Kuala Kangsar terus ke Penang dan ambil Lyana selepas turun dari feri. First time jumpa, salam peluk kiss pipi. Ekekeke, laga pipilaah macam perempuan sesama perempuan lain buat. Tanda mesra.




Gambar kali pertama kami




Oh ya,
Dari Perak ialah Yui, blogger Eintan Nurfuzie dan adiknya.


Aktiviti lepas itu ke Kapitan,
Melantak kejap sebab lapar wei. Next entry.







guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Thursday, May 18, 2017

Short Vacation ke Penang (bertemu Blogger)

Percutian pendek untuk gugurl. Ekekeke. Asalnya ada 6 orang tapi hanya 4 orang yang boleh sertai. Percutian tetap diteruskan.


Niat utama nak bercuti sambil jumpa kali pertama dengan blogger dari Penang. Siapakah? Haaaa, entry seterusnya. Yang follow FB Yui dah tentu tahu siapa. Hihi.



Jambatan yang kami lalui 



Hai Penang!
14/5/2017 dan 15/5/2017 kami di sana. 2 hari 1 malam yang Best!




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Wednesday, May 17, 2017

Vaseline Lip Therapy Rosy

Dah nampak viral pula Vaseline comel ini. Lepas itu ada pelbagai perisa. Eh, ni bukan untuk dimakan ya. Untuk disapu luaran sahaja. Macam vaseline yang beli di guardian/watson tu juga cara penggunaan.




Saiz memang comel. Senang letak dalam beg. Nak guna, sapu sahaja. Deme kata guna ni untuk pink kan bibir, juga sebagai pelembab bibir. Ehhh, nak tahu menjadi ke tak, kena cuba sendiri ya.


Yui pun terjebak beli dan jual. Hahahaha. Saja gatal ambil dengan supplier nak tengok sambutan macam mana. Baunya memang wangi. Sedap jee hidu.


Oh ya,
Yang oren tu LABU. Sibuk ajee mana orang duk, nak menyempit. Manja sangat.





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Tuesday, May 16, 2017

Nestle Bliss Plus perisa Epal, Buah Prun & Ubi Merah

Kalau Bliss biasa kita dah selalu merasa kan, yang ni Yui beli di Mydin. Saja beli untuk mencuba memandangkan harganya hampir RM 5 untuk sebotol. Tak rajin nak beli kerap, hehehe.




Yui ambil perisa epal, buah prun & ubi merah. Bagi Yui rasanya lebih kepada prun. Mungkin rasa lain tenggelam sikit. Kalau bliss biasa, rasanya lebih kepada yogurt & terasa pekat. Kalau yang ini, macam ala kadar di tekak yui.


Ada beberapa perisa lagi. Kalau rajin Yui akan beli.


Untuk tekak Yui,
Yui suka rasa macam ni sebab tak berapa likat.


Korang dah cuba?




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Monday, May 15, 2017

Mister Potato perisa Ubi Keledek

Lama dah keluar perisa ni tapi Yui baru merasa. Hihi. Biasalah, jenis bukan teringin sesangat nak rasa. Haritu pergi beli barang rumah di TF, nampak Ubi Keledek ni, harga pun ok aje tak sampai RM 4 sebotol.




Bagi Yui,
Yui suka tapi terasa manis sangat. Apa pun oklah sebab terasa ubi keledek tu. Sedap. Untuk repeat, memang Yui akan buat.


Mesti korang pun dah lama rasakan terutama yang rajin singgah 7eleven tu. Hehehe.





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Monday, May 08, 2017

Seminggu tidak sihat

Assalamualaikum & selamat tengahari semua
Sihat?
Yui harini baru nak merasa sihat & kuat
Hihihi


Dekat seminggu demam/batuk/selsema/sakit tekak
Pakej dah pergi klinik swasta & hospital kerajaan ambil darah
Alhamdulillah demam biasa sahaja
Risau denggi sebab adik Yui dimasukkan wad haritu
Dia pun dah selamat keluar wad


InshaaALLAH Yui akan kembali cuba untuk aktif berblog
Kerana dengan dunia blog Yui berceloteh macam-macam
Kenal korang


Apa pun jaga diri dan kesihatan ya
Banyakkan minum air masak





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Thursday, April 27, 2017

Layer Japanes Motcha Green Tea Tealive




Sekali sekala minum air macam ni takpelah
Hihihi
Sekarang tak berapa gemar sangat minuman terlalu manis
Mungkin sebab orangnya dah manis
Cia cia cia
Hahahahaha!




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Wednesday, April 19, 2017

Sibuk kerana OKAYA FOUNDATION

Maaf sangat sebab Yui masih belum mampu fokus sepenuhnya terhadap blog tersayang. Tipu kalau kata tak rindu nak menulis, kadang blog kawan-kawan yang lain Yui jadi silent reader aje tanpa tinggalkan komen.


Sekarang Yui sibuk sikit dengan OKAYA FOUNDATION. Baru ku kenal kekentalan yang perlu dihadapi kalau menjadi ketua. Huaaaaa. Hehehee tapi takpe sebab Yui minat.




Pakat nak cantik jelita dengan OKAYA jadi Yui kena sibuk sikit tambahan stok baru masuk. Kalau berminat boleh hubungi nombor Yui tu okay.


Nanti Yui jejak balas blog korang ya. 





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Friday, April 14, 2017

Ayam Goreng Pedas Mcd yang viral tu

Dah berminggu Yui beli, saja up harini memandangkan ada gambar dalam hp. Beli pun sebab kebetulan tak tahu nak dinner apa. Jadi, Yui dengan akak rumah cubalah ayam goreng pedas hat dok viral sangat.


Kau tengok iklan di televisyen, perghh teruja tau! Hebat sungguh marketing dia. Iklan macam tu buat hati rasa tak sabar pergi dan mencuba sendiri.



Ini rupa ayam pedas itu
Lokasi : Mcd Station 18, Ipoh


Sampai je mcd lebih kurang 8.40 malam, tu diaaaaa punya ramai manusia. Beratur panjang, yang dimeja pun penuh dengan orang. Lebih kurang 15 minit juga baru nak selesai pembelian.


Pendapat peribadi Yui,
Biasa aje sebab tepung dia. Kakak rumah bagitahu, di mcd lain tepung dia nampak berbeza. Pedas tu memanglah pedas tapi kalau dengan tekak Yui pedas ini masih boleh diterima. 


Lagi satu,
Ayam kakak rumah tu, ya ampunnnnn. seketul tu kecil. Jauh berbeza. Kalau betul nak letak 2 ketul, letak la saiz tu hat relevan sikit. Berbaloi dengan harga. Sepatutnya dah kena get ready tempat akan diserbu, jaga kualiti tu sama ya.


Repeat ayam pedas?
Tidak. 


Maaf kalau pendapat kita tak sama. Sebab tekak lain-lain. Ini pendapat peribadi. Oh ya, di mcd Station 18 ni, kalau malam korang nak order aiskrim/sundae dan seangkatan, jawapan sama saja dari dulu "tengah cuci mesin". Haihhhhh.


Setakat ni ayam KFC lebih hebat walau dah nampak kekurangan dia berbanding dulu.



guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Tuesday, April 11, 2017

Delivery Food : Kuih Nona Manis sedap area Ipoh Perak

Lama dah Yui perhatikan Nona Manis ni tapi belum berkesempatan beli dan merasainya sendiri. Asyik dok nampak seller post merata group untuk promote, maka semalam Yui terjebak beli sebab seller ada buat penghantaran area ST 18, hoyeayyyy!!



10 ketul RM 5
Caj COD RM 1
Sangat berbaloi!!


Orang Ipoh memang patut cuba sebab terasa lemak dan manisnya. Dengan tekak Yui memang ngam la. Yang penting ada pelbagai perisa seperti keladi, jagung & pandan. 


Jangan lupa beli dan rasa ya.


guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Friday, April 07, 2017

Kaki Wayang : Ghost In The Shell

Saja nak bagi pendapat peribadi lepas tengok wayang cerita Ghost In The Shell. Warning, ini pendapat peribadi Yui ya. Mungkin tak sama dengan kalian yang lain.




Jangan pelik kalau muncul nama-nama orang Jepun sebab rasanya memang ini cerita dari deme. Sebab apa? Banyak bangunan, motor pun letak HONDA. Wahhh, hebat! Kan Jepun maju dengan teknologi robot. Maka, jadilah cerita macam ini.


Pasal perempuan ni yang digelar Mejar, hanya kepala dan otak saja manusia, badan apa semua tu dah jadi robot ciptaan manusia lain yang ada kepentingan sendiri! 


Konflik muncul bila ada seseorang yang cuba bunuh seorang demi seorang orang atasan Mejar. Siapakah? Haaa, yang tu kome kena tengoklah sendiri. Mana boleh semua nak cerita sini. Hahaha.


Secara peribadi,
Yui bagi 8/10


Cerita ini P13 tapi macam rasa lagi baik untuk tatapan 18 tahun keatas. 


Lepas ini nak tengok cerita Fast & Furious 8 la =)




guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Wednesday, April 05, 2017

Kucing ke 25 dimandulkan : Labi

20 Mac 2017 Labi pula Yui bawa ke veterinar untuk urusan spay. Alhamdulillah, Labi adalah kucing betina terakhir dalam rumah di SS yang berjaya dimandulkan. Bukan apa, kos pemandulan seekor RM 80, memang terasa tapi gigih juga kumpul sebab untuk kebaikan mereka.



Wajah sebelum dicucuk pelali





Proses memandulkan kucing jantan dipanggil neuter 
& kucing betina dipanggil spay
Neuter adalah proses di mana kedua-dua testikal kucing jantan akan dibuang
Spay adalah pembedahan di mana bahagian uterus, tiub fallopio & ovari kucing dibuang



Apa langkah yang perlu dilakukan?

1) Buat temujanji
2) Puasakan kucing lingkungan 8-10 jam sebelum pembedahan ( jangan makan dan minum )
3) Akan diberikan ubat pil antibiotik 
4) Kos pembedahan untuk spay kucing betina di veterinar kerajaan Sungai Siput (U) adalah RM 80


Kepada yang nak membantu, boleh rujuk #danauntukmeow sebab Yui ada buat jualan dan hasilnya khas untuk kegunaan mereka dan juga kucing jalanan yang lain.


Labi pun sama peel macam Silver. Selepas dimandulkan jadi lebih manja. Nak juga dibelai lebih lama. Labi ni antara kucing yang "agresif" sebab dia takkan dekat dengan orang yang dia tidak kenal. 


Banyak kelebihan bila mandulkan kucing. Bukan untuk suka-suka tapi lebih kepada kebajikan mereka. Tambahan Yui sedar Yui tak berapa mampu, jadi Yui mandulkan untuk elak pembiakan yang lebih banyak.


Entry proses spay/mandulkan kucing betina :

2) Nenek Eton ( mati 29/9/2016 tua & ulser )
3) Batman
4) Puteh ( mati 22/2/2016 demam kuning)
5) Tompok
6) Minah
7) Kika
8) Kiut  (mati 12/9/2015 mungkin diracun)
9) Lela
10) Omei
11) Luna
12) Lepat
13) Mok Cun (hilang tidak dapat dikesan)


Entry proses neuter/mandul kucing jantan :

1) Shinchan
2) Kaka (mati 6/8/2015 masalah dalaman akibat pernah dilanggar)
3) Muna
4) Masdo ( mati 11/2/2016 leukemia )
5) Atam 
6) Omei J
7) Kaka 
8) Kiut ( mati 20/7/2016 akibat Parvo )
9) Sepet ( anak Seri di rumah sewa )

guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Tuesday, April 04, 2017

Kucing ke 24 dimandulkan - Silver

Maaf sangat Yui lupa tarikh sebenar Silver dimandulkan. Rasanya 13/3/2017. Yui bagi upah pada adik untuk bawa ke Veterinar. Silver adalah kucing ke 24 dimandulkan. Silver ni betina. Anak kepada Kika.




Proses memandulkan kucing jantan dipanggil neuter 
& kucing betina dipanggil spay
Neuter adalah proses di mana kedua-dua testikal kucing jantan akan dibuang
Spay adalah pembedahan di mana bahagian uterus, tiub fallopio & ovari kucing dibuang



Apa langkah yang perlu dilakukan?

1) Buat temujanji
2) Puasakan kucing lingkungan 8-10 jam sebelum pembedahan ( jangan makan dan minum )
3) Akan diberikan ubat pil antibiotik 
4) Kos pembedahan untuk spay kucing betina di veterinar kerajaan Sungai Siput (U) adalah RM 80


Kepada yang nak membantu, boleh rujuk #danauntukmeow sebab Yui ada buat jualan dan hasilnya khas untuk kegunaan mereka dan juga kucing jalanan yang lain.


Apa yang Yui perasan,
Selepas aje dimandulkan, Silver makin manja & dengar kata. Senang plak bila panggil nama, dia terus datang. Kalau sebelum ni, jangan harap nak dapat macam tu. Hahaha.


Banyak kelebihan bila mandulkan kucing. Bukan untuk suka-suka tapi lebih kepada kebajikan mereka. Tambahan Yui sedar Yui tak berapa mampu, jadi Yui mandulkan untuk elak pembiakan yang lebih banyak.


Entry proses spay/mandulkan kucing betina :

2) Nenek Eton ( mati 29/9/2016 tua & ulser )
3) Batman
4) Puteh ( mati 22/2/2016 demam kuning)
5) Tompok
6) Minah
7) Kika
8) Kiut  (mati 12/9/2015 mungkin diracun)
9) Lela
10) Omei
11) Luna
12) Lepat
13) Mok Cun (hilang tidak dapat dikesan)
14) Labu 


Entry proses neuter/mandul kucing jantan :

1) Shinchan
2) Kaka (mati 6/8/2015 masalah dalaman akibat pernah dilanggar)
3) Muna
4) Masdo ( mati 11/2/2016 leukemia )
5) Atam 
6) Omei J
7) Kaka 
8) Kiut ( mati 20/7/2016 akibat Parvo )
9) Sepet 

guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^

Friday, March 31, 2017

Salam Jumaat penghulu segala hari semua

Aduh, maaf Yui menghilang lagi
InshaaALLAH lepas ni akan fokus pada blog




Saja tayang diri sendiri dengan kopi
(gambar semalam)


Caption
"Biar kopi hitam, jangan hati yang hitam. Moga dijauhkan perangai sebegini"


Salam Jumaat semua





guna AKAL berfikir,guna HATI merasa dan guna JARI meluahkan ^ ___ ^